copperclay

Prometheus™ Copper clay instructies.

Prometheus koper klei

Afbakken in slechts 30 minuten op 920°C of voor 90 minuten bij 850°C of 10 minuten met een brander.

Werken met Prometheus ® Copper Clay is vergelijkbaar met het werken met zilverklei, polymeer klei, modellering deeg, brooddeeg en keramische klei. Het is heel gemakkelijk te gebruiken.

Natte fase

Bij normale consistentie, plakt Prometheus ® Copper Clay zich niet aan de handen of plastic werkvlakken. Echter, in-oliën van uw vingers en het werkvlak is nuttig, en is niet schadelijk voor uw klei. Olijfolie heeft de voorkeur.

Haal de klei uit de plastic verpakking en plaats deze op een schoon plastic oppervlak of vetvrij papier. Gebruik uw vingers, rol, spatels, klei shapers, ambachtelijke messen, tandenstokers en andere eenvoudige hulpmiddelen om het vorm te geven, textuur, of zet hem op een pottenbakkerswiel. U kunt textuur maken in de klei met stempels, textuur matten, bladeren, papier, en andere interessante texturen.

Wanneer u werkt met de klei uit het pakket noemen we dit "De Natte fase". Probeer in dit stadium niet te lang te werken, omdat je klei droogt aan de lucht, maar haast u niet, Prometheus ® Copper Clay geeft u genoeg tijd om te spelen. Als u echter scheurtjes bespeurt op het oppervlak, behandel of spray de klei dan meteen met water, en vul de scheuren op met een beetje pasta om ze te repareren.

Het verbinden van twee stukken doet u door de de punten die elkaar zullen raken nat te maken, of voeg een beetje pasta toe (pasta maakt u door een beetje klei te mengen met een beetje water tot het de dikte van dikke yoghurt heeft). Als de twee stukken zijn gedroogd, maak de punten die elkaar raken nat en plak met pasta om een ​​veilige verbinding te creëren.

Bewaar alle ongebruikte klei in een plastic zak met een rits om te voorkomen dat het uitdroogt. Plaats afgesneden resten meteen in de zak terwijl je werkt, en houd het gesloten.

Als u niet van plan om met de klei te werken voor een tijdje, zet u de afgesloten plastic zak in een pot met een goed sluitende deksel. Het plaatsen van een natte spons op de bodem van de pot houdt uw klei in een goede staat, tot uw volgende gebruik. Houd de spons vochtig en voeg water toe indien nodig.


Drogen
Voor het afbakken van de brons klei, moet u het volledig drogen. Dit kan d.m.v. een föhn, op de bovenzijde van uw brandoven in een huishoudoven op 100 graden. Hot-platen of voedsel dehydrators werken ook goed.

Om te controleren of de klei door en door droog is, legt u de warme klei (direct vanuit drogen) op een koude spiegel. Na 10-20 seconden, verplaatst u de klei en controleer of er geen condens op de spiegel achterblijft. Deze test is vooral van belang voor grote en dikke stukken. Als het stuk is niet volledig gedroogd, dan kan het scheuren, breken of luchtbellen op het oppervlak tijdens het vuren.

We raden niet een snelle droging aan voor grote stukken, omdat het kan leiden tot scheuren. Hiervoor wordt aanbevolen de klei gedurende enkele uren te laten drogen bij kamertemperatuur en daarna drogen bij gematigde temperatuur.


Droge Stage

Terwijl de gedroogde Prometheus ® Copper Clay sterk is, moet u nog steeds de nodige zorg in acht nemen terwijl u ermee werkt. U kunt ontwerpen op het oppervlak graveren, vijlen, schuren, gaten boren met handgereedschap of roterend gereedschap.

Na het voltooien van uw ontwerp, is het gemakkelijk om oneffen oppervlakken te schuren, met behulp van schuurpapier en schuursponzen. Het is een stuk makkelijker om deze stap nu te doen - voordat u de klei afbakt!Je hebt 3 keuzes voor het afvuren van PCC ®:

1. Conventionele werkwijze (*)

Leg het gedroogde stuk (of stukken) op een roestvrij stalen rooster en plaats het in de voorverwarmde oven op 920°C(**) Wacht tot de oven opnieuw de juiste temperatuur aangeeft en brand het stuk gedurende 30/45 minuten.

Als het branden is voltooid legt u het stuk op een hittebestendige ondergrond en wacht tot hij is afgekoeld of u koelt het stuk in koud water terwijl het nog heet is. (***) De zwarte laag zal hierdoor losspringen. Om het stuk schoon te krijgen kunt u het in een hete oplossing van een Veilig zuurbad leggen.

(*) Deze methode wordt aanbevolen vooral voor grote stukken; beeldjes enz.,
(**) De meeste ovens zijn koeler in de buurt van de deur, leg uw stuk dicht bij de achterkant in de oven.
(***) Niet doen met meegebakken steen of glas. Laat het aan de lucht afkoelen.


2. Carbon Methode

Dit is een 2-staps-methode.


Stap.1 Leg het gedroogde stuk (of stukken) op een roestvrij stalen rooster en plaats het in de voorverwarmde oven op 500°C, of op een fornuis. Brand het stuk gedurende 10 minuten, leg het dan op een brandvrije ondergrond en laat het stuk afkoelen.

Stap.2 leg een 3 cm hoge laag actieve kool op de bodem van een stalen container. Leg de stukken met tenminste 1,5 cm tussenruimte naast elkaar en vul het reservoir verder met de actieve kool, sluit de container en zet het in de voorverwarmde oven op 850°C. Laat de oven opwarmen tot de juiste temperatuur en bak gedurende 90 minuten. Als het branden is voltooid, laat u het afkoelen in de oven of haal de container er voorzichtig uit en laat het op een warmte-geïsoleerde oppervlak afkoelen tot het is koud genoeg om uw stukken eruit te halen.

Een andere baktabel is 820°C gedurende 2 uur die bij voorkeur wordt gebruikt als PBC ® (brons) wordt gecombineerd met PCC ® Koper. En op 770 °C gedurende 2 uur als het wordt gecombineerd met Prometheus ® White bronze clay


3. Torch Firing Methode

Leg de gedroogde stuk op een roestvrij stalen rooster. Leg het rooster op een vezel baksteen of een dikke constructie baksteen. Vuur het stuk tot het een oranje-rode kleur heeft 5-10 minuten afhankelijk van de grootte van het stuk. Vermijd smelten door de vlam te blijven bewegen over het stuk. Als het branden is voltooid legt u het stuk op een hittebestendige ondergrond en wacht tot hij is afgekoeld of u koelt het stuk in koud water terwijl het nog heet is. Om het stuk schoon te krijgen kunt u het in een hete oplossing van een veilig zuurbad leggen. Bij deze methode vormt zich een zwarte oxide laag welke er voor een deel afkomt als u het hete stuk meteen dompelt in koud water.

Mijn gebakken werkstuk is nog bros vanbinnen en breekt!!

Als de klei gebakken is zou hij volledig van brons of koper moeten zijn, gesinterd noemen we dat dan. Als hij breekt en hij is nog bros vanbinnen, dan is hij nog niet volledig gesinterd. U kunt het ook horen als u de gebakken klei laat vallen op uw werkbank en hij klinkt iets dof dan is hij nog klei van binnen. U kunt een kapot stuk gewoon repareren met pasta gemaakt van een restje klei, goed laten drogen, schuren en opnieuw bakken.

Dan kunt u nu twee dingen doen. Namelijk de temperatuur omhoog of de bak tijd verlengen. 

- Als je de temperatuur verhoogd doe dit dan in kleine stappen van 10°C.
- Te lang bakken kan eigenlijk niet dus verleng de tijd gerust met een uur of langer. (De eerst soorten brons klei moesten wel 6 tot 8 uur in de oven).

Hoe groter het stuk hoe langer hij moet bakken, zeker omdat het sintering proces lastiger is met brons en koper ivm de oxide laag die ontstaat.

Afwerking Prometheus ® Copper Clay

Poets je stuk met een metalen borstel en, indien nodig, in een hete oplossing van een Veilig zuurbad spoel dan grondig het stuk met water en droog het. Dit geeft een lekker warme roodachtig kleur aan het brons.

Poets het stuk met een polijsthulpmiddel, polijsten papieren, een thumbler of polijst motor. Met behulp van polijstmiddelen kunt u extra glans aan uw werken geven.