De afbak methodes van zilverklei, Art Clay Silver (NL)

De zilverklei is op diverse manieren af te bakken, onderaan de pagina vind u een tabel die een duidelijk overzicht geeft. 

Hoe kan ik zilverklei afbakken?
De reguliere Art Clay Silver is op 3 manieren af te bakken, de  nieuwe Art Clay Silver 950 Professional kan alleen in de oven.

1: Met een rooster op het gasfornuis, Art Clay Silver afbakken op gasfornuis PDF  
2: Met een soldeerbrander.
3: In een speciale hobby oven (keramiek oven of emailleeroven).

Bak uw zilverklei altijd lang genoeg af, beter te lang dan te kort. Hoe groter uw werkstuk is hoe langer het gebakken moet worden. Kijk op de verhittings tabel om te zien welke methode u voor de reguliere zilverklei kunt gebruiken en hoe lang er minimaal gebakken moet worden. Langer bakken kan geen kwaad en wordt zelfs aanbevolen.

 

 1. Reguliere Zilverklei afbakken op het gasfornuis.
  Op het gasfornuis kun je kleinere werkstukken tot en met 10 a 15 gram gemakkelijk afbakken. Door het werkstuk op een rooster te plaatsen op de plek waar het vuur het rooster raakt. Zorg ervoor dat de klei lang genoeg kan bakken, langer bakken kan geen kwaad maar te kort bakken zorgt ervoor dat je werkstuk kapot kan gaan. Begin pas te timen zodra het zilver een oranje gloed heeft. Dit is de temperatuur waarop het zilver gaat sinteren. Het zilver kan niet smelten op het rooster omdat het rooster een deel van de hitte opvangt en verspreid. De temperatuur is op een rooster ongeveer 700°C.
  LET OP:
  Deze methode is niet geschikt voor de nieuwe Art Clay Silver 950 Professional.

 2. Reguliere Zilverklei afbakken met een brander.
  Het afbakken met een soldeerbrander vereist enige oefening. Met een brander is het gevaar dat uw werkstuk te heet wordt en smelt. Om dit te voorkomen moet u met de vlam op en af bewegen. Hierdoor houd u controle over het proces. Als uw werkstuk begint te gloeien dan is het belangrijk dat u dit lang genoeg aanhoud. Zorg voor een ondergrond die hitte bestendig is, een vezelplaat of keramische tegel, een rooster of houtskool zijn enkele voorbeelden.
  LET OP: Deze methode is niet geschikt voor de nieuwe Art Clay Silver 950 Professional.

 3. Reguliere Zilverklei afbakken in een hobby oven.
  Belangrijk is dat de oven in te stellen is op temperatuur zodat onze werkstuk niet te heet wordt en het smelt. 800-820°C is een veel gebruikte temperatuur. Een oven geeft u (mits juist gebakken) de zekerheid dat het hele stuk overal goed heet is geworden, wat de kans op breuk aanzienlijk verkleint. Prettig aan een oven is dat u ook met andere materialen kunt werken, zoals glas, goudfolie, goudpasta, emaille, en dergelijke. 4. Art Clay Silver 950 Professional afbakken in een hobby oven.
  Leg uw werkstuk in een koude oven en stook de 1e fase tot 500°C voor 10 min om het bindmiddel uit te laten branden, ga nu door met de 2e fase en stook met gewone snelheid naar 870°C voor minimaal 1 uur en laten afkoelen tot minimaal 200°C of koud