koperklei

Art Clay koper instructie uitleg hoe te gebruiken.

 

Eigenschappen

Art Clay Copper (koperklei) is een kleisoort waarmee je een diversiteit aan werkstukken kunt maken, zoals sieraden, sculpturen en andere kunstobjecten. Art Clay Copper kan verhit worden in een elektrische oven zonder daarbij gebruik te maken van actieve kool (zoals bij bronsklei benodigd is). Na verhitting blijft er een 100% koperen werkstuk over. Het percentage koper in de koperklei is 90% 

 

Veiligheid

- Plaats het verhitte object niet op een licht-ontvlambare of brandbare ondergrond;
- Buiten bereik van kinderen bewaren;
- Als het object in aanraking komt met de ogen of mond, spoel dan direct met stromend water. Bij klachten neem contact op met de huisarts;
- Was de handen zorgvuldig na ieder contact met koperklei;
- Wees ervan bewust dat u allergisch kunnen zijn voor koper, een allergische reactie kan voorkomen in verschillende gradaties. Vraag medisch advies bij de huisarts als dat nodig is;
- Volg de instructies nauwkeurig en gebruik dit product niet voor andere doeleinden dan omschreven in de instructies.

 

Gebruik

Art Clay Copper en Art Clay Silver hebben verschillende eigenschappen die elkaar kunnen aantasten wanneer deze met elkaar in aanraking komen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het gebruik van dezelfde gereedschappen voor elke kleisoort. Er wordt sterk aangeraden om aparte gereedschappen te gebruiken voor elke type klei. Als dit niet mogelijk is, zorg er dan voor dat de gereedschappen na elk gebruik worden schoongemaakt om aantasting van de klei tot een minimum te beperken.

Na verhitting in de oven zal het oppervlak van het werkstuk oxideren, net als bij gesoldeerd sterling zilver. Deze geoxideerde laag dient verwijderd te worden met behulp van (bv.) een veilig zuurbad zodat de pure koperkleur weer zichtbaar wordt.

 

Bewaren

Gebruik de koperklei zo snel mogelijk na openen van de verpakking. Na het openen van de verpakking, zal het oppervlak van de koperklei gaan oxideren en donkerder van kleur worden. Als je een donkere verkleuring ziet, schraap dit deel dan weg en gebruik de overgebleven klei voor het maken van een werkstuk. Om oxidatie van geopende pakjes koperklei te voorkomen, wordt geadviseerd om de klei in meerdere lagen plastic in te pakken en vervolgens een plastic sluitzak te gebruiken die geheel vacuüm kan worden gezogen. Bedenk van tevoren hoeveel koperklei je wilt gaan gebruiken om te voorkomen dat je verpakkingen onnodig open maakt. Bewaar de klei binnenshuis op kamertemperatuur en uit het zonlicht.

 

Instructies

- kneden, vormen / modelleren

Art Clay Copper is een op water gebaseerde klei die uitdroogt als het wordt blootgesteld aan de lucht. Om te voorkomen dat de klei uitdroogt wordt geadviseerd om alleen de benodigde hoeveelheid klei te nemen en de rest zorgvuldig op te bergen volgens bovenstaande instructies. Het krimppercentage van Art Clay Copper tijdens verhitting is 10%, houdt hier rekening mee als je een sieraad of ander werkstuk gaat maken.

 

- pasta maken

Voeg een kleine hoeveelheid water toe aan zachte klei en kneed dit zorgvuldig. Gebruik deze substantie om eventuele barstjes op te vullen of om meerdere delen aan elkaar te bevestigen.

 

- drogen

Laat de klei goed drogen na het modelleren. Het drogen van koperklei duurt iets langer in vergelijking met zilverklei. De gedroogde klei wordt hard, vergelijkbaar met gips en je kunt gemakkelijk in de klei boren of gebruik maken van andere hand gereedschappen. Volg de droog instructies en controle methoden zoals hieronder omschreven.

Plaats het gedroogde werkstuk op een metalen ondergrond of spiegel als het nog warm is. Laat het werkstuk voor een paar seconden liggen; na verwijderen van het werkstuk mag er geén beslagen deel of condens op de ondergrond meer zichtbaar zijn waar het werkstuk heeft gelegen. Als dit zo is, dan is het werkstuk goed droog.

Droog instructies voor werkstukken tot 1mm dik, 5 gram:

* een werkstuk groter dan dit formaat heeft langer de tijd nodig om te drogen

Hete luchtblazer / föhn

Elektrische hete plaat

Elektrische oven

Kamertemperatuur

 

Meer dan 10 minuten*

Meer dan 10 minuten op 150°C / 302°F**

Meer dan 10 minuten op 150°C / 302°F**

 

Meer dan 24 uur

*Plaats het werkstuk zo dicht mogelijk bij de blaasmond, maar wel dat het nog veilig is

**Droog het werkstuk niet bij temperaturen boven 250°C/482°F, op deze manier wordt het bindmiddel aangetast en kan de vorm van het werkstuk verloren gaan tijdens het verhittingsproces.

 

- verhitten

Zorg dat de oven in een goed geventileerde ruimte staat. Plaats het werkstuk in een oven op 970°C / 1778°F en behoud deze temperatuur voor 30 minuten. Neem tijdens het verhitten de veiligheidsrichtlijnen in acht.

Neem na verhitten het werkstuk uit de oven met behulp van een tang of ander hulpmiddel en blus af met water, zodat de tijdens verhitting ontstane oxidatielaag voor een groot deel loskomt. Het verhitte werkstuk is extreem heet als het uit de oven komt, wees daarom extra voorzichtig.

 

! waarschuwing!

Wanneer een verhit werkstuk aan de lucht wordt blootgesteld, dan barst de geoxideerde laag en kunnen zelfs kleine stukjes van het werkstuk af vliegen! Om de veiligheid te garanderen wordt geadviseerd om meteen een vezeldoek over het werkstuk te leggen.

Je kunt het werkstuk ook laten afkoelen in de oven, maar het bewerken van de geoxideerde laag dient buiten de oven te gebeuren.

Koperklei en zilverklei kunnen niet gezamenlijk worden afgebakken, omdat koper een hoger smeltpunt heeft dan zilver.

 

- oxidatielaag verwijderen

Plaats het verhitte werkstuk in een heet veilig zuurbad totdat het oppervlak geheel schoon is (15-30 minuten). Daarna kan het worden geïoniseerd in een badje met zuiveringszout (15-30-minuten). Spoel het werkstuk vervolgens schoon met water.

 

- afwerking

Na verhitting bestaat het werkstuk uit puur koper en kan het op dezelfde manier gepolijst worden als bij zilverklei, dus met staalborstel en schuurdoeken.

Om verdere oxidatie tot een minimum te beperken kan een matte acryllak of bijenwas worden aangebracht op het werkstuk.