Bereken de krimp van uw ringmaat voor zilverklei.

Als u een ring gaat maken in zilverklei dan krijgt u te maken met de krimp van de klei. Deze krimp valt bij een hanger niet snel op, echter bij een ring is de krimp behoorlijk en het is toch wel handig als hij ook past. Er zijn verschillende maatvoeringen bekend die toegepast worden in oa Nederland, Japan of Amerika. Dat maakt het soms een beetje ingewikkeld als je meerdere boeken hebt waar de verschillende maten worden gebruikt.

In Europa kennen we als eerste de Europese maten, deze maten worden ook wel mm maten genoemd maat 21 is dan ook 21mm in doorsnede van de binnenkant van de ring. In Japan, het land waar de zilverklei vandaan komt, gebruiken ze een Japanse ringenbos. Deze ringenbos bevat meer ringen aan de bos. Amerika kent weer hele en halve maten. In het tabel onderaan de pagina kunt u de maten omrekenen.

Ring van zilverklei  maken
Een ring wordt om breuk te voorkomen altijd op een bepaalde dikte gemaakt.
Rolt u een ring als een slang dan maakt u het rolletje minimaal 3 mm dik.
Gebruik de witte 1,5mm dikke latjes voor een platte basis ring.

Teken de ringmaat altijd af op een (postIT) papiertje die u om de stok vouwt en vastzet met de plakrand of een plakbandje. Neem de ringmaat zo dat deze gemakkelijk over uw knokkel schuift maar een beetje tegen stribbelt als je hem af wil doen.

Neem de grotere maat ring (zie beschrijving hieronder) en schuif deze aan de stok en zorg dat hij goed is aangeschoven en recht op de stok zit. Teken met een potlood een lijn aan bijde kanten rondom de ring. Maak de postIT licht vochtig zodat de zilverklei niet van de stok valt als u hem erop maakt.gebruik de potloodlijn om de ring netjes om de stok te maken.

Milimeter maten
De volgende regel kunt u toepassen voor oa de rode Ringenbos
(Europese/ diameter mm). Maak uw ring ongeveer 3 maten groter dan de ring die u past, als u een brede basis ring (10+ mm) maakt.

Japanse maat
Bij de Japanse ringenbos neemt u 4 tot 5 ringen extra dan de ring die u past, als u een brede basis (10+ mm ) ring maakt.

Halve maat
Een halve ringmaat tekent u af door twee ringen op uw stok te schuiven en daartussen beide ringen af te tekenen. neem dan de ring die u zou nemen voor de basisring en een ring maat groter. Teken tussen beiden ringen een potloodlijn af op de stok. Leg je zilverklei tussen de twee lijnen in het midden.

Omrekenen
Deze omreken tabel kunt u gebruiken om van buitenlandse maten om te rekenen naar de door u gebruikte ringmaat