art clay silver

Wat is Zilverklei, kneedbaar zilver, metaalklei.

Download gebruikershandleiding Regular-ACS-CLAY-TYPE.pdf (eng)

of de Beknopte handleiding (NL)


Zilverklei: Een Kunstzinnig Wereldwijd Fenomeen

Zoek je naar een veelzijdig en gebruiksvriendelijk materiaal om prachtige sieraden te maken? Maak kennis met Art Clay Silver 999 Regular - dé ultieme zilverklei die een wereld van creatieve mogelijkheden opent.

Zilverklei is oorspronkelijk afkomstig uit Japan, heeft wereldwijd de harten van kunstenaars, edelsmeden, hobbyisten en anderen veroverd. Samen met varianten zoals brons-, koper- en goudklei, staat het bekend als "metaalklei".

Deze kneedbare vorm van zilver bestaat uit fijn zilverpoeder vermengd met bindmiddel en water. Dit resulteert in een buigzame klei die gemakkelijk te rollen, kneden en bewerken is. Let wel op, want de klei droogt uit bij blootstelling aan lucht.

Om de klei soepel te houden tijdens het werkproces, is een potje gedestilleerd water met een kwastje een essentieel hulpmiddel samen met een vochtig doekje zorgt het ervoor dat de klei langer verwerkbaar is.

Eenmaal opgedroogd biedt de klei nieuwe mogelijkheden om sieraden te vormen door middel van vijlen, schuren, repareren, bijwerken en zelfs te verbinden met zilverkleipasta. Ook kan het versierd worden met spuitklei of andere ornamenten en fournituren van fijnzilver. Zelfs sterling zilver kan meegebakken worden echter wel op max 700°C.

Voor het bakken zijn verschillende methoden mogelijk, waaronder gebruik van een rooster op het gasfornuis, een (soldeer)brander of een speciale oven, bij temperaturen variërend tussen 650°C en 900°C. Dit maakt het geschikt voor beginners én ervaren makers. Het is echter van belang dat de klei volledig droog is voordat het wordt afgebakken.

Na het bakken is het stuk doorgaans wit van kleur. Door zorgvuldig te borstelen met een polijstborstel wordt het zilver "schoongemaakt", waarna verdere afwerking mogelijk is met schuurdoekjes, polijstnaald, agaat pen of andere materialen die bv. met een dremel worden gebruikt.

De bijzondere eigenschap van zilverklei als kneedbaar materiaal ligt in zijn buitengewone vormbaarheid. Na het bakken ondergaat de zilverklei een transformatie en bestaat het eindproduct uit puur zilver van 99,9%. In het proces van klei tot eindproduct, verdampt het water en wordt het bindmiddel verbrand, wat resulteert in een krimp van ongeveer ~10%. Het gevolg hiervan is dat het uiteindelijke sieraad iets kleiner zal zijn dan de oorspronkelijke klei waarmee je bent begonnen. Ongeveer 1 mm rondom zal het eindproduct kleiner zijn.

Deze krimp van de zilverklei na het bakken is een essentieel aspect om in gedachten te houden tijdens het ontwerpen en vormgeven van je sieraden. Het is een natuurlijk gevolg van het bakproces en moet worden overwogen bij het plannen van de afmetingen en vormen van je creaties. Vooral bij het maken van een ring is het van belang de krimp te berekenen zodat de ring ook de juiste maat heeft als eindproduct.

Met een breed scala aan materialen en hulpmiddelen, zoals stempels, rollers, ringenstokken, mallen, sjablonen, zetkasten, parels, fijn zilverdraad, oogjes, haakjes, kettingen, zijden linten, mallen, zirconia's en nog veel meer, kun je prachtige sieraden creëren. Al deze producten zijn verkrijgbaar in onze winkel, waardoor je de vrijheid hebt om unieke sieraden te vervaardigen.